Bijles
Wanneer?
Februari t/m mei 2018
Wat is het probleem?
De kinderen van de BSO zijn allemaal op een of andere manier slachtoffer van de aardbevingen van 2015 en komen zonder uitzondering uit zeer arme omstandigheden. Om die reden gaan ze naar de goedkoopste en dus niet al te beste scholen. Onderwijs is voor hen een uitdaging. In de komende maanden moeten zij – net als alle andere kinderen in Nepal – examens doen. Als zij die examens niet halen, is de kans levensgroot dat hun ouders hen van school halen. Want zij zijn straatarm en zelf de goedkoopste scholen zijn peperduur voor hen. Zij redeneren eenvoudig dat als hun kind niet presteert, hij/zij beter gaan werken. Als de BSO-kinderen (2 tot 14 jaar oud) zo jong van school worden gehaald, dreigt kinderarbeid (vies, zwaar, hard, lang en gevaarlijk werk), gedwongen huwelijken (ja echt, speelt vanaf 8 jaar) en prostitutie.
Wat is de oplossing?
De BSO heeft dagelijks twee studenten die 2,5 uur vrijwilligerswerk doen: Gita en Sabina. Zij studeren respectievelijk business management en Engels. Zij willen naast het vrijwilligerswerk (waar ze gewoon mee doorgaan) graag bijlessen Engels, Nepalees, wiskunde, social studie e.d. geven. Dat kunnen ze echter alleen doen als zij daarvoor een bescheiden beloning van 2500 roepie per persoon per maand krijgen: dat is circa 20-22,50 euro per maand.
Wat is het resultaat?
De kinderen hebben meer kans om goed te scoren bij hun examens. Betere schoolresultaten betekenen meer kansen op een beter leven. Het is een investering in hun toekomst.