Doneer nu
Word onze vriend

Disabled Rehabilitation Center Nepal

Het Disabled Rehabilitation Center Nepal (DRC Nepal) is een tehuis voor 35 kinderen*) met een ziekte en/of een lichamelijke en soms ook verstandelijke beperking en/of levend in afgelegen gebieden zonder voorzieningen. Het tehuis staat in Kathmandu’s buitenwijk Gorkana. Het DRC complex ligt aan de voet van een heuvel en aan de oever van de Bagmati Rivier.

In de DRC wonen kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar. Zeventig procent van de kinderen heeft een lichamelijke beperking of ziekte, ook zijn er enkele met (ook) een verstandelijke beperking. De rest van hen heeft een achtergrond van armoede en/of moeilijke sociale omstandigheden. Integratie is het sleutelwoord.

De DRC is opgericht in 2002. Het is een non-profit, non-governmental humanitaire organisatie die is geregistreerd bij het District Administration Office in Kathmandu, Nepal (Registratie nummer: 856/2000) en is verbonden met de Social Welfare Council en de National Federation of Disabled Nepal.

*) Voor corona waren er 55 kinderen in de DRC; de vermindering van het aantal is in eerste instantie door de overheid opgelegd in het kader van de bestrijding van het coronavirus. Nadien zijn de regels voor en het toezicht op kindertehuizen verscherpt en verbeterd (en dat is een hele goede zaak), waardoor er nog minder kinderen dan voorheen kunnen worden opgevangen. Momenteel werkt DRC aan de realisatie van nieuwbouwplannen waarin ruimte en voorzieningen zijn voor 55 tot 60 kinderen met een ziekte of handicap.

Accommodatie

Dit is wat er is in de DRC:

  • Er zijn 3 toiletten en 2 warme douches (dankzij het zonne-energie systeem dat 4 Smiling Faces heeft gerealiseerd) voor 55 kinderen en vier medewerkers.
  • Er zijn 3 slaapruimten.
  • Op de begane grond is een grote overdekte veranda die tevens zomer en winter dienst doet als klaslokaal, hang plek, tv kijk ruimte.
  • Op de begane grond is ook de oefen- annex studieruimte (gerealiseerd door 4 Smiling Faces).
  • Er is een aangepaste badkamer die veilig is voor gebruik door kinderen met uiteenlopende handicaps (gerealiseerd door 4 Smiling Faces).
  • Er is een aangepaste keuken waar iedereen veilig kan leren koken (gerealiseerd door 4 Smiling Faces).
  • In de slaapruimten is niet genoeg ruimte voor een eigen bed voor iedereen. Dus velen delen een bed, wat overigens heel gewoon is in Nepal.
  • De meeste kinderen hebben een tas of een klein kistje voor privé spulletjes.
  • De DRC is een enkel steens gebouw zonder verwarming.

Filosofie

De filosofie van het centrum is integratie. Door samen te leven leren kinderen met en zonder beperkingen dat iedereen gelijk is. Dat is een noodzakelijke les in Nepal, waar mensen met een beperking vaak niet goed worden behandeld of gesteund.

De kinderen zonder beperkingen in de DRC hebben een moeilijke achtergrond door armoede, sociale omstandigheden (bijvoorbeeld eenouder gezinnen, verwaarlozing, verslaving) of komen uit zeer afgelegen gebieden. Hun families zijn niet in staat om goed voor hen te zorgen. De meeste kinderen gaan eens per jaar naar huis, maar sommigen zijn vanwege hun beperking verstoten door hun familie en in enkele gevallen is de familie onbekend en dus onvindbaar.

Het is opmerkelijk om te zien hoe zelfredzaam de kinderen zijn. Ze kunnen praktisch alles zelf doen en als dat niet gaat, helpen ze elkaar. Zonder te klagen.

Vrije tijd

De DRC-kinderen spenderen hun vrije tijd meestal kletsend, studerend en/of spelend op hun bed, op de veranda, op de speelplaats of een verderop gelegen veld. Prima als het lekker weer is. Maar tijdens de koude winters of natte moessons is het minder leuk om buiten te spelen.

SDG’s

Met onze ondersteuning van de DRC werkt 4 Smiling Faces werkt mee aan de realisatie van de SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) van de Verenigde Naties (VN).

Verlanglijstje van Disabled Rehabilitation Center Nepal

ItemOpmerkingenPrijs
Studiebeurs

Vervolgopleiding na de middelbare school Inclusief alle bijkomende verplichte kosten: schoolgeld, boeken, uniformen, lunch, reiskosten, kamer per student per studiejaar

€ 2500
Set kleren & schoenen

Een set (winter)kleren, schoenen en slippers per kind.

€ 100
Meisjesdingen

Jaarlijkse voorraad voor maandverband, tampons, ondergoed, beha's, aspirine en andere meisjesdingen, zodat ze nooit meer om dit soort spullen verlegen zitten.

€ 750