Doneer nu
Word onze vriend

School & Studie in Nepal

Kinderen in Nepal starten op 3-jarige leeftijd met de kleuterschool: Lower Kinder Garden of wel LKG. Een jaar later gaan ze naar Upper Kinder Garden of wel UKG. 

Vanaf hun 5de gaan ze naar de basisschool: die duur van jaar 1 tot en met 7. Jaar 8 tot en met 12 is de middelbare school en wordt afgesloten met het SLC-examen voor het School Leaving Certificate. Daarna volgt een 4-jarige bachelorsopleiding.

Met je SLC kun je ook gaan voor PCL-opleiding voor een Proficiency Certificate Level. Dat is een beroepsopleiding voor met name ‘technische’ studies waarbij leren in de praktijk erg belangrijk is. Denk daarbij aan verpleegkunde, bouwkunde, laboratoriumtechniek etc. Daarna kun je gaan werken of doorstuderen: een bachelorsopleiding duurt dan 3 jaar.

(Veel PCL gediplomeerden kiezen er voor om eerst een paar jaar werkervaring op te doen. Op die manier kunnen ze op opleiding door studeren voor hun Bachelors. Zo verbeteren ze hun toekomstperspectief. Dat is extra belangrijk voor meisjes, lagere casten, jongelui zonder netwerk/connecties en/of met een achtergrond van armoede, opgegroeid in tehuizen en/of van het platteland. Allemaal zaken die van belang zijn in Nepal).

Eenmaal bachelor kunnen studenten in 2 jaar hun masters behalen. Echte studiebollen hebben daarna nog 5 jaar nodig voor hun doctoraat. 

Voor een aantal vakgebieden geldt een ander trajet. Bijvoorbeeld voor zij die advocaat willen worden. Zij moeten na de eerste, nog een tweede bacheloropleiding voltooien: 3 jaar LL.B of wel bachelor of law.