Doneer nu!
Word onze vriend

Drinkwaterfilter

Wanneer?

November 2016

Wat is het probleem?

Het SHCOP heeft als thuisbasis het huis van de familie Aryal, die vanaf het begin in 2008 onze zeer gewaardeerde ogen en oren zijn in Nepal. Het programma vangt 25+ kansarme kinderen uit de directe omgeving in Jorpati (een buitenwijk van Nepals hoofdstad Kathmandu) op.

Huize Aryal heeft naast een aansluiting op het waterleidingnetwerk een grondwater put/pomp installatie. De levering van drinkwater is op z’n minst twijfelachtig en onbetrouwbaar, vooral in het droge seizoen. Daarom is er dus de grondwaterinstallatie  dat zorgt voor water dat kan worden gebruikt voor non-food toepassingen zoals wassen, douchen en toiletten doorspoelen.

De Aryal put is niet erg diep en staat in het droge seizoen helemaal droog. Dit is een direct gevolg van de aardbevingen van 2015 en de nog immer voortdurende naschokken: vele bronnen zijn sindsdien opgedroogd. Tezamen met de op z’n best onbetrouwbare drinkwaterlevering hebben we dus te maken met een echt waterprobleem. Want niet alleen is de levering twijfelachtig, de kwaliteit laat ook te wensen over. Het water zit vol ijzer en allerlei andere zaken die er niet in thuis horen.

Dit is een probleem voor iedereen, maar helemaal voor een huis waar 5 dagen per week naschoolse opvang wordt geboden aan meer dan 25 kansarme kinderen.

Wat is de oplossing?

De oplossing is om een dubbel waterfilter systeem te installeren. Het is waarschijnlijk een illusie om te denken dat het water na behandeling in het systeem drinkwater kwaliteit heeft, maar zeker is wel dat het veel en veel beter zal zijn dan het was. Na koken is het wel schoon genoeg voor consumptie. Daarom hebben we ook geld gedoneerd waarmee ze flessen drinkwater kunnen kopen.