Doneer nu!
Word onze vriend

Drinkwaterfilter

Drinkwater in Kathmandu is altijd een uitdaging. Ten eerste is er de gebrekkige en onregelmatige levering. Soms komt er twee weken lang geen vers drinkwater. Daarom hebben vrijwel alle huizen een of meerdere grote zwarte watervoorraadtanks op het dak staan. Ten tweede is er het probleem met de waterdruk. Als er water wordt geleverd, vult iedereen tegelijk zijn/haar water tanks. Dat geeft uiteraard weer problemen met de waterdruk.

Los daarvan is de kwaliteit van het drinkwater altijd een bron van zorg. In het KTM drinkwater zit een bacterie die ziekten veroorzaakt. Veel Nepali zijn er min of meer immuun voor, maar voor buitenlanders is het echt beter om het drinkwater niet te consumeren. Het drinken van gebotteld water is zwaar aan te bevelen.

In Nepal gebruiken velen dezelfde gebotteld water machines die je hier ook veel ziet in bedrijven. Met die grote blauwe flessen. Deze oplossing is echter kostbaar en arbeidsintensief. Voor het NWCSS weeshuis blijkt het ook niet echt de oplossing, omdat de machines snel kapot gaan.

Veel bedrijven en instellingen in Nepal gebruiken daarom een waterfilterinstallatie. Die maakt het drinkwater schoner, maar nog niet schoon genoeg voor buitenlanders. Voor de Nepali lijkt het echter wel een goed alternatief, want zij zijn heel wat gewend en het is sowieso beter dan niets.

Daarom heeft 4 Smiling Faces het bestaande filter systeem gerepareerd nadat het is beschadigd door de aardbevingen. Wetend dat het niet de perfecte oplossing is, maar dit is op dit moment de minst slecht optie, omdat:

  • er nu een meer betrouwbare drinkwatervoorziening nodig is om verdere ziektes, infecties en uitdroging te voorkomen;
  • het huidige systeem wordt door vele instellingen in Nepal gebruikt;
  • dit is wat werkt in Nepal en waar mensen aan zijn gewend;
  • de kinderen drinken daardoor in het weeshuis voortaan schoon en bacterievrij drinkwater. Buiten de deur drinken ze helaas nog het huidige imperfecte drinkwater waar ze nog steeds ziek van kunnen worden. Daarom adviseren wij ook om onderweg van huis uit meegenomen water te drinken.