Doneer nu
Word onze vriend

Lieve Fudoma

(geschreven in maart 2024)

Ik schrijf je een openbare brief omdat ik jou en de wereld wil laten weten dat ik mega trots op je ben. Je bent een fantastische jonge dame die haar dromen werkelijkheid maakt, onafhankelijk en zelfstandig leeft en je eigen keuzes maakt. Dat is precies wat wij van 4 Smiling Faces voor jou en al onze beursontvangers willen.  

Destijds was jij de eerste ontvanger van onze allereerste studiebeurs. Ik ontving een bericht van je waarin stond dat je leven niet zou verlopen zoals je altijd had gehoopt. Op dat moment was je net 17 jaar oud en net klaar met de middelbare school. Het was de bedoeling dat je zo snel mogelijk zou gaan werken en een salaris zou verdienen. Misschien zou je zelfs naar het buitenland gaan om werk te vinden als huishoudelijke hulp in de Verenigde Arabische Emiraten. Wat het ook zou worden, het was totaal niet jouw droom.

Je moest het gewoon accepteren en er het beste van maken. De harde waarheid was dat jouw zeer hardwerkende vader niet genoeg verdiende om je nog langer te onderhouden, laat staan om je verdere opleiding te betalen. Vooral wetende dat ook je broer en zus de komende jaren de middelbare school zouden afmaken.

Ik was zo geschokt toen ik dit hoorde, omdat ik niet beter wist dan dat je verpleegster wilde worden. Je vertelde me dat je vader graag jouw droom om verpleegster te worden waar wilde maken, maar dat hij het zich eenvoudigweg niet kon veroorloven om die wens te vervullen. Dat is de trieste waarheid voor veel jonge mensen in Nepal die niet over de benodigde financiële middelen en/of vangnet beschikken.

Mijn hersenen gingen meteen in overdrive, want ik wist één ding zeker: dit kon niet gebeuren als je het niet wilde. Ik ken je sinds je 8e verjaardag als een behulpzame, sociaal betrokken, vriendelijke, mooie, slimme en hardwerkende jongedame met een duidelijk doel in het leven: sinds de dood van je moeder wilde je verpleegster worden en andere mensen helpen. Het idee dat je gedwongen werd een heel ander pad te bewandelen, beviel me helemaal niet. 

De oplossing kwam totaal uit de lucht vallen: eerder die ochtend had ik net mijn vakantiegeld ontvangen, en dat was het. Met dat geld kon ik het eerste jaar van je hogere opleiding betalen, en je hoefde niet aan het werk. Dat jaar zou ik als een gek geld gaan inzamelen om de rest van je opleiding te betalen. En zo gebeurde het.

Maar alles loopt altijd anders, en dat geldt ook voor dit hele gebeuren. Want in dat jaar bleek dat er meer meisjes waren zoals jij. Zij wilden ook verder studeren maar hadden geen middelen of vangnet om op terug te vallen. Daarom hebben wij bij 4 Smiling Faces snel ons professionele fondsenwervingssysteem opgezet, zodat we iedereen die het nodig had met een beurs konden helpen. Maar jij bent en blijft de eerste ontvanger en dat maakt jou speciaal.

Dankzij onze beurs kreeg jij de kans om je passie na te streven en die heb je met beide handen gegrepen. Nu werk je succesvol als verpleegkundige, verdien je je eigen inkomen en maak je je eigen keuzes. Je leeft je leven zoals jij dat wilt. Daar mag je heel trots op zijn!

Ik ben ook diep onder de indruk van het feit dat je niet alleen je eigen droom hebt verwezenlijkt, maar ook je vader de helpende hand hebt geboden, die zijn hele leven hard heeft gewerkt voor jou, je zus en je broer. Het is een prachtig voorbeeld van dankbaarheid en liefde om nu iets terug te kunnen geven aan degene die je altijd heeft verzorgd en gesteund. Paying it forward.❤️💪🏼

4 Smiling Faces is erg trots op je omdat je het bewijs bent dat wat we met ons beurzenprogramma willen doen realistisch is en goede resultaten oplevert. Je bewijst dat het werkt, en daar zijn wij heel blij mee omdat we op deze manier meer jongeren zoals jij kunnen helpen. Wij denken dat dit de enige manier is om de cyclus van armoede en wanhoop definitief te doorbreken.

Het is bewonderenswaardig hoe je vastberadenheid en doorzettingsvermogen hebt getoond om je doel te bereiken. Je hebt niet alleen je studie succesvol afgerond, maar je hebt ook de moed gehad om de wereld van de gezondheidszorg te betreden en anderen te helpen in tijden van nood. Je hebt gekozen voor een waardevol beroep dat van groot belang is in de samenleving.

Ik hoop dat je elke dag met trots en voldoening naar je werk gaat, in de wetenschap dat je een verschil maakt in de levens van anderen. Het is prachtig om te zien hoe je van je passie een carrière hebt gemaakt waarin je zoveel kunt betekenen voor patiënten, collega’s, familie, vrienden en de gemeenschap als geheel.

Nu je een eigen inkomen verdient en je eigen keuzes kunt maken, komen er ongetwijfeld veel uitdagingen en kansen op je pad. Blijf trouw aan jezelf, blijf leren en groeien en blijf streven naar het beste voor jezelf en de mensen om je heen.

Ik geloof dat je een mooie toekomst hebt en dat je met je zorg, empathie en toewijding vele levens zult beïnvloeden. Blijf je passie volgen en wees nooit bang om te dromen, want je hebt bewezen dat dromen werkelijkheid kunnen worden.

Ik wens je ongelooflijk veel succes met alles wat je doet en gaat doen. Geniet van elk moment met je familie, vrienden, op het werk en in het leven in het algemeen.

Heel veel liefs,
Tjitske

PS Bedankt dat je al die jaren mijn bodyguard bent geweest. 💪🏼😉


Fudoma’s reactie

“Lieve Tjitske en 4 Smiling Faces familie,
Heel erg bedankt dat je me hebt geholpen toen ik het echt nodig had.
Ik ben voor altijd dankbaar voor jullie enorm genereuze steun en voortdurende vriendschap. 😇❤️”