Doneer nu!
Word onze vriend
Nieuws -

Indra Jatra

Normaal gesproken vieren inwoners van de Kathmandu valley vandaag Indra Jatra. Voor het tweede jaar op rij zal het dit jaar heel anders gaan, want menigten zoals op de foto zijn ook in Nepal uit de boze met dank aan de pandemie. 😢 Indra Jatra is een belangrijk festival in Nepal, vooral in de hoofdstad Kathmandu. ‘Indra’ is de naam van de Hindoe god van regen/hemel. ‘Jatra’ betekent processie. Indra Jatra is dus een processie ter ere van Hindoe god Indra. 

Velen danken Indra voor regen Jatra, vooral boeren en anderen die afhankelijk zijn van voldoende regenwater. Anderen focussen meer op Shiva manifestatie genaamd “Bahirab”, die bekend staat als de vernietiger van al het kwaad. De parade die in normale tijden in Kathmandu wordt gehouden bestaat uit kleurrijke en indrukwekkende wagens met daarbij allerlei ceremoniële versieringen en maskers.

De parade in Kathmandu bestaat grotendeels uit kleurrijke en sierlijke strijdwagens. Ook ceremoniële palen en een gigantisch feestelijk masker dat lokale Nepalese likeuren uitspuit zijn andere belangrijke elementen. Veel Nepalese families zullen deze tijd van het jaar ook de afgoden van Indra of Bahirab tentoonstellen in/om hun huis. Het festival duurt 8 en soms 9 dagen; de precieze data variëren op de Gregoriaanse kalender.