Doneer nu!
Ons boek

Stroomonderbrekingen

Sinds jaar en dag wordt Nepal en vooral Kathmandu getroffen door veelvuldige en langdurige stroomonderbrekingen. Je zou denken dat dat in een land met de meeste en de hoogste bergen ter wereld geen probleem moet zijn. Genoeg plekken om waterkrachtcentrales aan te leggen, zou je zeggen.

Maar dat ligt toch gecompliceerder dan je denkt. Zoals zo vaak zijn de problemen in de stroomvoorziening vooral het gevolg van politieke en economische zaken en belangen. En ondertussen improviseert de bevolking er lustig op los om hun leven, bedrijfjes en de stad toch draaiende te houden zonder stroom.

Om het leven met zoveel stroomonderbrekingen dragelijk te houden is er een keurig schema, dat per dag en per wijk aangeeft wanneer er stroom is. En natuurlijk is er inmiddels ook een app voor…moet je natuurlijk wel je telefoon tijdig hebben opgeladen en genoeg geld hebben voor prepaid tegoed (abonnementen doen ze hier niet aan).

Er is echter wel een probleem met het stroomschema. Geregeld en zonder aankondiging vooraf wordt het gewijzigd. Kortom, eigenlijk moet je er altijd vanuit gaan dat er geen stroom is. Is het er wel, dan is dat mooi meegenomen. En als verwende westerling moet je dus echt nadenken waar en wanneer je je telefoon en/of laptop/iPad oplaad. En ondanks al dat plannen ontkom je er niet aan dat je vroeg of laat een keer met lege accu’s zit… Maar dat heeft zo nu en dan ook z’n charme.

Overigens blijken de stroomonderbrekingen een menselijk probleem. Want tijdens de examentijd is er in de hele stad opeens wel stroom van 06:00 tot 24:00 uur. En als de examentijd voorbij is, keren de stroomonderbrekingen in alle hevigheid terug…rarara…