DRC NEPAL

Disabled Rehabilitation Center Nepal
Gorkana
Kathmandu
Nepal

DRC Nepal voor kinderen met een lichamelijke beperking staat in Kathmandu’s  buitenwijk Gorkana. Het DRC complex ligt aan de voet van een heuvel en aan de oever van de Bagmati Rivier.

In de DRC wonen 55 kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar. Zeventig procent van de kinderen heeft een lichamelijke beperking, ook zijn er enkele met (ook) een verstandelijke beperking. De rest van hen heeft een achtergrond van armoede en/of moeilijke sociale omstandigheden. Integratie is het sleutelwoord.

De DRC is opgericht in 2002. Het is een non-profit, non-governmental humanitaire organisatie die is geregistreerd bij het District Administration Office in Kathmandu, Nepal (Registratie nummer: 856/2000) en verbonden met de Social Welfare Council en de National Federation of Disabled Nepal.

Accommodatie

Dit is wat er is in de DRC…

  • Er zijn 3 toiletten en 2 warme douche (dankzij het zonne-energie systeem dat 4 Smiling Faces heeft gerealiseerd) voor 55 kinderen en vier medewerkers
  • Er zijn 3 slaapruimten
  • Op de begane grond is een grote overdekte veranda die tevens zomer en winter dienst doet als klaslokaal, hang plek, tv kijk ruimte
  • Op de begane grond ook de oefen studieruimte (gerealiseerd door 4 Smiling Faces)
  • Er is een aangepaste badkamer die veilig is voor gebruik door kinderen met uiteenlopende handicaps (gerealiseerd door 4 Smiling Faces)
  • Er is een aangepaste keuken waar iedereen veilig kan leren koken (gerealiseerd door 4 Smiling Faces)
  • In de slaapruimten is niet genoeg ruimte voor een eigen bed voor iedereen. Dus velen delen een bed, wat overigens heel gewoon is in Nepal.
  • De meeste kinderen hebben een tas of een klein kistje voor privé spulletjes.
  • De DRC is een enkel steens gebouw zonder verwarming

Filosofie

De filosofie van het centrum is integratie. Door samen te leven leren kinderen met en zonder beperkingen dat iedereen gelijk is. Dat is een noodzakelijke les in Nepal, waar mensen met een beperking vaak niet goed worden behandeld of gesteund.

De kinderen zonder beperkingen in de DRC hebben een moeilijke achtergrond door armoede, sociale omstandigheden (bijvoorbeeld één ouder gezinnen, verwaarlozing, verslaving) of komen uit zeer afgelegen gebieden. Hun families zijn niet in staat om goed voor hen te zorgen. De meeste kinderen gaan eens per jaar naar huis, maar sommigen zijn vanwege hun beperking verstoten door hun familie en in enkele gevallen is de familie onbekend en dus onvindbaar.

Het is opmerkelijk om te zien hoe zelfredzaam de kinderen zijn. Ze kunnen praktisch alles zelf doen en als dat niet gaat, helpen ze elkaar. Zonder te klagen.

Vrije tijd

De DRC-kinderen spenderen hun vrije tijd meestal kletsend, studerend en/of spelend op hun bed, op de veranda, op de speelplaats of een verderop gelegen veld. Prima als het lekker weer is. Maar tijdens de koude winters of natte moessons is het minder leuk.

Schuiven naar boven
Copied!
Copied!