Aardbevingen

Aardbevingen 2015

Over het hoe en waarom we jaren later nog regelmatig projecten doen die rechtstreeks zijn gelinkt aan de aardbevingen van 2015.

Nepal heeft al heel lang te maken met het feit dat veel mensen in het buitenland gaan werken om geld te verdienen. Dat kun je hen gezien de armoede in Nepal nauwelijks kwalijk nemen. Denk maar aan de vele Nepali die werken aan de bouw van de WK stadions in Quatar. Dat gaat lang niet altijd goed, omdat er veel bewijzen zijn dat velen van hen terecht komen in slavernij omstandigheden.

De enorme uittocht van arbeidskrachten maakt dat er altijd al een grote vraag is naar goed geschoolde ambachtslieden als loodgieters, timmerlieden, aannemers, bouwvakkers en dergelijke. Sinds de aardbevingen is de vraag naar deze werklieden uiteraard enorm gestegen, omdat er zoveel werk is.

Om die reden heeft de regering onlangs een plan gelanceerd om versneld 50.000 nieuwe ambachtslieden op te leiden, want die zijn hard nodig. Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat het vertrouwen in de overheid en haar plannen sinds

de aardbevingen is afgenomen. Het is dus maar de vraag of dit alles op korte/(middel)lange termijn het gewenste resultaat gaat opleveren. Velen zijn daar uiterst sceptisch over.

Dit alles maakt dat grote en kleine (ver)bouw- en reparatie werkzaamheden in Nepal voorlopig niet zo snel kunnen worden uitgevoerd als buitenstaanders wel zouden willen. Dergelijke projecten kosten in Nepal altijd al veel tijd, maar zeker sinds de aardbevingen.

Los daarvan heeft Nepal te maken met een droge en natte tijd. Veel bouwwerkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd in de natte tijd, die grofweg loopt van juni t/m september.

En sowieso: we hebben het hier over Nepal en daar lopen en gaan dingen geregeld heel anders dan gehoopt en gepland. Altijd rekening houden met het onverwachte…

Schuiven naar boven
Copied!
Copied!