DASHAIN

Gelukkig Dashain. Dashain is het langste en de belangrijkste festival van Nepal. Over het algemeen valt Dashain tussen eind september tot half oktober, vlak na het regenseizoen in Nepal. Dashain heeft veel verschillende bijnamen als Dasara, Bada Dashain, Vijaya Dashain, Durga Puja, die allemaal hetzelfde betekenen, Dashain, de dag van overwinning op Duivels en/of het Kwaad.

Volgens de legende, overwon de bloeddorstige Godin Durga het kwaad op de Dashain dag. Om Durga te behagen worden tijdens het festival enorme hoeveelheden dierlijke offers gebracht in tempels en in woningen. Er is veel weerstand over deze dierenoffers, vooral van niet Hindoes.

De laatste dag van het Dashain festival staat bekend als `Tika ‘. Het is de dag waarop ouderen jongeren een ‘Tika’/zegening geven. Ze doen dat tijdens een eenvoudig maar altijd mooi ritueel.

Dashain is om verschillende redenen groot in Nepal:

Vakantie – Dashain is het langste festival van Nepal. Het betekent 10 dagen rust en ontspanning. Daarmee is het de gelegenheid voor reizen en familiebezoek, ook als die ver weg wonen.

Winkelen – Ter gelegenheid van Dashain wordt er veel gewinkeld en vooral nieuwe kleren gekocht voor iedereen, behalve voor jezelf. Ondanks armoede en andere ontberingen, zullen Nepalezen altijd gaan winkelen voor Dashain. Op z’n minst voor de kinderen. Kleding is het best verkopende item van het seizoen. Hoe arm je ook bent, ter gelegenheid van Dashain probeert een Hindoe in ieder geval 1 nieuw kledingstuk te dragen.

Dashain Bonus – De Nepalese regering geeft ter gelegenheid van het Dashain festival een bonus aan haar werknemers. Deze is meestal gelijk aan één maandsalaris, een enorm bedrag in Nepal. Sommige particuliere bedrijven zoals banken  doen datzelfde. Boeren verdienen hun bonus door de verkoop van de favoriete groenten, fruit en dieren.

Eten – Tijdens Dashain wordt veel vlees gegeten, terwijl de meeste Hindoe’s de rest van het jaar vegetariër zijn. (Lang niet altijd uit principe, maar vooral ook praktisch: vlees is duur.) Maar ook zoetigheid en fruit staan ruim op het menu. Favoriet vlees met Dashain is geit, schaap, buffel, eend en kip. De dieren worden meestal levend gekocht en ritueel geslacht in tempels of thuis. Thuis is de hele familie betrokken bij de voorbereidingen van het feestmaal dat meestal genoeg is voor 2 of  3 dagen.

Op bezoek – Bezoek je familie en vrienden dichtbij en verder weg. Dashain gaat ook over vergeving, vriendelijkheid, respect en het bij elkaar brengen van gebroken/verscheurde gezinnen. Steden lopen zo wat leeg als velen terugkeren naar hun familie in andere delen van het land. Het is een drukte van belang op busstations en vliegvelden.

Vliegers – Vooral kinderen houden erg van Dashain vanwege de vliegers. Overal waar je gaat of staat zal de lucht gevuld zijn met vrolijk gekleurde, zelfgemaakte vliegers.

Tika en liefde – Geven en ontvangen van een tika en respect. Het krijgen van een tika van een oudere persoon in de familie, andere familieleden of wie dan ook is een zegen. Dashain tika begint met de oudste persoon in de familie die een tika geeft aan de jongste, dan aan de een na jongste en ga zo maar door. Tijdens Dashain komen geloof, hoop, inspiratie en zegeningen allemaal tot leven.

Papiergeld – Stapels papier geld om weg te geven. Als je iemand een tika geeft, geef je ook altijd een klein geldbedrag als teken van waarderen. Belangrijkste Dashain bedragen zijn 2, 5, 10 en 25 roepies. Omdat iedereen tegen Dashain kleine geldbriefjes wil hebben zijn de banken altijd erg druk in die tijd.

Schoonmaken en versieren – Muren worden geschilderd, wegen worden beter schoongemaakt, tempels voorzien van lichtjes. Dorpelingen komen samen om nieuw we paden aan te leggen of oude schoon te maken. Huizen worden voorzien van een nieuwe rode modderleem laag. Mensen houden ook een spirituele schoonmaak door tijdens het festival verschillende tempels te bezoeken.

Puja – Aanbidden van God voor Vrede en Voorspoed. Tijdens Dashain worden verschillende puja’s uitgevoerd.

Gokken – Het is niet legaal in Nepal, maar tijdens Dashain wordt er gegokt op kaartspelletjes. Meestal gebeurd dit alleen tussen familieleden en vrienden.

Schommels en feest – Ritjes maken, eten, spelletjes, met vrienden en familie. Dorpskinderen spelen op schommels gemaakt van bamboe takken, touwen en hout. In veel steden zijn er ook vaak kermisachtige atracties.

Schuiven naar boven
Copied!
Copied!