Dal Bhat

Dal Bhat

Het nummer 1 eten in Nepal is zonder enige twijfel Dal Bhat.

In veel talen waaronder Nepalees betekend Bhat gekookte rijst. In de hoger gelegen delen van Nepal waar rijst niet goed groeit wordt het vervangen door granen zoals maïs, boekweit, gerst en gierst. Negen van de tien keer wordt het gerecht in Nepal aangevuld met roti, een rond plat ongezuurd brood.

Dal is een soepachtige saus met linzen en of bonen als hoofd ingrediënt. Het wordt gemaakt met ui, knoflook, gember, chili, tomaten en tamarinde. Het wordt altijd op smaak gebracht met kruiden en specerijen zoals koriander, garam masala, komijn en kurkuma  Recepten variëren van seizoen tot seizoen, locatie, ethnische achtergrond van de kok en familietraditie. Je eet nooit dezelfde Dal Bhat in verschillende huizen. Je kunt het in het ene huis heerlijk vinden en het in het andere huis verafschuwen.

Nepalezen eten heel veel en vaak Dal Bhat, vaak zelfs twee keer per dag: ’s morgens en ’s avonds, want ze eten twee keer per dag warm. Vaak worden er extra groenten, pikkels en andere lekkere hapjes bij geserveerd. Dit varieert ook per familie, seizoen, locatie en ethnische achtergrond.

About Post Author

4 Smiling Faces

Smiling Faces is de korte naam van Stichting Helping Hands 4 Smiling Faces, die in 2009 is opgericht door Tjitske Weersma. Wij verbeteren de leefwereld van kinderen in kindertehuizen in ontwikkelingslanden met concrete, kleinschalige projecten waarbij zij centraal staan. Wij ondersteunen hen ook als ze met 18 jaar die tehuizen moeten verlaten zonder dat ze een vangnet hebben om op terug te vallen. Bij ons komen zij eerst. Met onze hulp komen zij zoveel verder.