2015 NWCSS Drinkwaterfilter

2015 NWCSS Drinkwaterfilter

Drinkwater in Kathmandu is altijd een uitdaging. Ten eerste is er de gebrekkige en onregelmatige levering. Soms komt er twee weken lang geen vers drinkwater. Daarom hebben vrijwel alle huizen een of meerdere grote zwartgeklede watervoorraadtanks op het dak staan.

Ten tweede is er het probleem met de waterdruk. Als er water wordt geleverd, vult iedereen tegelijk zijn/haar water tanks. Dat geeft uiteraard weer problemen met de waterdruk.

Los daarvan is de kwaliteit van het drinkwater altijd een bron van zorg. In het KTM drinkwater zit een bacterie die ziekten veroorzaakt. Veel Nepali zijn er min of meer immuun voor, maar voor buitenlanders is het echt beter om deze te vermijden. Het drinken van gebotteld water is zwaar aan te bevelen.

In Nepal gebruiken velen dezelfde gebotteld water machines die je hier ook veel ziet in bedrijven. Met die grote blauwe flessen. Deze oplossing is echter kostbaar en arbeidsintensief. Voor het NWCSS weeshuis blijkt het ook niet echt de oplossing, omdat de machines snel kapot gaan.

Veel bedrijven en instellingen in Nepal gebruiken een waterfilterinstallatie. Die maakt het drinkwater schoner, maar niet schoon genoeg voor buitenlanders. Voor de Nepali lijkt het echter wel een redelijk alternatief, want zij zijn heel wat gewend en is het sowieso beter dan niets.

Daarom heeft 4SmilingFaces het bestaande filter systeem gerepareerd nadat het is beschadigd door de aardbevingen. Wetend dat het niet de perfecte oplossing is, maar dit is op dit moment de minst slecht optie, omdat:

  • er nu een meer betrouwbare drinkwatervoorziening nodig is om verdere ziektes, infecties en uitdroging te voorkomen
  • het huidige systeem wordt door vele instellingen in Nepal gebruikt
  • dit is wat werkt in Nepal en waar mensen aan zijn gewend
  • als de kinderen in het weeshuis perfect schoon en bacterie vrij drinkwater drinken terwijl men elders in het land het huidige imperfecte filtersysteem gebruikt, worden ze er ziek van als ze daarvan drinken en zijn ze nog niets opgeschoten.

About Post Author

4 Smiling Faces

Smiling Faces is de korte naam van Stichting Helping Hands 4 Smiling Faces, die in 2009 is opgericht door Tjitske Weersma. Wij verbeteren de leefwereld van kinderen in kindertehuizen in ontwikkelingslanden met concrete, kleinschalige projecten waarbij zij centraal staan. Wij ondersteunen hen ook als ze met 18 jaar die tehuizen moeten verlaten zonder dat ze een vangnet hebben om op terug te vallen. Bij ons komen zij eerst. Met onze hulp komen zij zoveel verder.