Doneer nu!
Ons boek

Kunst van negeren

Behalve wachten is een er nog een kunst die goed is om te beheersen voor je naar een land als Nepal gaat en dat is de kunst van negeren. Dit is een prachtig land, maar ook vreselijk. Dit is een schoon land, maar ook heel vies. Dit land ruik fris en dit land stinkt. Kortom, Nepal is een land van contrasten.

Om het hier prettig te hebben, moet je bepaalde zaken echt negeren of op z’n minst niet met je eigenste Westerse kijk bekijken. Een kleine greep uit de categorie ‘dat heb ik even niet gezien/gehoord/geroken’: Veel auto’s op twee takt benzine of zware diesel met zwarte uitlaatgassen; Er wordt door deze en gene er vrolijk op los gerocheld; Niet iedereen heeft de gelegenheid dagelijks te wassen/douchen; Het ongekoelde vlees dat uren in de zon en het stof ligt; Stof stof en nog eens stof.

En dan vergeet ik bijna dat veel – gelukkig wel steeds minder – mensen nog altijd niet de weg naar de vuilnisbak hebben gevonden. Of de onwelriekende drappige substantie in de enorme diepe/brede goten langs de straten.

Zij die behept zijn mijn enige vorm van smetvrees kunnen hier beter niet komen. Voor de rest geldt dat het verblijf in een guesthouse met goeie douche een absolute aanrader is. Die zijn er gelukkig genoeg.

Voor mij geldt dat mijn lichamelijke tekortkomingen hier goed van pas komen: Zonder bril zie ik niet veel en dus zet ik geregeld even de bril af… Ben doof in 1 oor en dus hoor ik de helft niet. Mazzel!