Doneer nu!
Ons boek

Maha Shivaratri

Shivaratri wordt gevierd in februari-maart. Op deze dag heeft Lord Shiva’s vrouw Parvati gebeden, gemediteerd en gevast voor het welzijn van Shiva en de hoop dat het kwaad zich van hem afwend. Hoewel zowel mannen als vrouwen Shivaratri veered is het voor vrouwen een speciale dag. Gehuwde vrouwen bidden voor het welzijn van hun echtgenoten en zonen, en ongehuwde vrouwen bidden voor een man als Shiva, die wordt beschouwd als de ideale echtgenoot.

Op Shivaratri gaan gelovigen bij zonsopgang baden in heilige water (zoals dat van de rivier de Ganges) en dragen nieuwe kleren. Gedurende het festival mediteren en chanten mensen “Om Namaha Shivaya.” Men concentreert zich die dag volledig op eerbetuigingen aan Lord Shiva. Daarna gaan ze met heilig water naar tempel om te baden en bidden. Dit ritueel staat symbool voor de reiniging van de ziel. Vervolgens wordt de Shivalingam is versierd met bloemen en slingers. Het is gebruikelijk om de hele nacht wakker te blijven en lof te zinnen op lof van Lord Shiva.

Shivaratri is een festival dat wordt gehouden in het typische patroon van de voorbereiding, zuivering, realisatie en daarna feest. Op de slag van middernacht zal Shiva zich manifesteren als het innerlijke licht van gezuiverd bewustzijn. Op dit hoogtepunt in de nacht overwint de gezuiverde spirituele kennis de donkere onwetendheid.