Doneer nu!
Ons boek

Klimaat & moesson

Nepal ligt zo ongeveer op dezelfde breedtegraad als de Amerikaanse staat Florida en dus op het noordelijk halfrond. De seizoenen lopen hetzelfde als in Nederland. Door de breedte ligging zijn de temperaturen over het algemeen aangenaam, zelfs op grotere hoogte. De zuidelijke ligging maakt ook dat de boom- en sneeuwgrenzen in Nepal hoog liggen.

Het klimaat is per gebied en vooral per hoogte zeer verschillend. In de laagvlaktes aan de zuidgrens met India heerst een heet, subtropisch klimaat. Hoog in de bergen is er sprake van een klimaat vergelijkbaar met de Alpen. Alle variaties in weer zijn mogelijk, afhankelijk van locatie en hoogte.

De regentijd (moesson) duurt in Nepal van juni tot september, hoewel dat – onder invloed van de klimaatverandering – aan het verschuiven is. In deze maanden is er sprake van een hoge luchtvochtigheid en vallen er dagelijks enorme stortregens, die je over het algemeen van veraf ziet aankomen.  In tegenstelling tot in Nederland, gaat de moesson regen niet gepaard met temperatuurschommelingen. Als het weer droog is, gaat iedereen gewoon weer verder waar hij/zij mee bezig was.

De hoofdstad Kathmandu ligt in een kom tussen de bergen en heuvels, de Kathmandu Vallei. In de zomermaanden wordt het gemakkelijk 30/35°C in de stad. Op z’n tijd een verfrissende bui is helemaal niet zo vervelend. Vooral ook omdat de meeste buien einde dag en ’s avonds/’s nachts vallen. Lekker praktisch.

Enige nadeel is dat wegen en stoepen – die over het algemeen bij droog weer al zeer slecht zijn en vol met obstakels, kuilen, ongemakkelijke op/afstapjes en dergelijke – veranderen in modderpoelen, glijbanen en waterplassen. Je goeie schoenen kun je dan beter thuislaten. Een paar goedkope plastic slippers/sandalen is altijd handig om in de rugzak te stoppen, zodat je in ieder geval enkel hoog door het water kan waden, want dat zal je in deze periode zeker overkomen…

In januari varieert de temperatuur in de Kathmandu Vallei rond de 8/10°C overdag tot rond of onder het vriespunt na zonsondergang. Echt vriezen doet het er meestal niet. Maar aangezien de meeste huizen in Nepal geen verwarming hebben, is het wel zaak om je goed te kleden tegen de kou. In juli is het over het algemeen 25/30°C, maar uitschieters naar 35°C komen zeker voor.