Doneer nu!
Ons boek

Kleur

Als je van kleur houdt ben je in Nepal aan het goede adres. Dat komt eerst en vooral tot uiting in de kleding van het vrouwelijk deel van de bevolking. De fraaie kleuren hebben alles te maken met het feit dat 90 procent van de bevolking hindoe is. In het hindoeïsme spelen kleuren een belangrijke rol.

Bron: www.sanatandharm.net

In het hindoeïsme overstijgen kleuren puur decoratieve waarden. Kleuren weerkaatsen licht met een specifieke energetische lading. Een goede kleurencombinatie stemt een mens vrolijk en positief. Even zo goed heeft een verkeerde kleurencombinatie een negatieve, ongunstige invloed. Kleurencombinaties en voorkeuren zijn strikt persoonlijk.

Daarnaast hebben verschillende kleuren een belangrijke betekenis bij rituelen en festiviteiten. De belangrijkste op een rijtje:

Rood

Rood staat voor sensualiteit en reinheid. In het Hindoeïsme is rood één van de meest gebruikte kleuren bij festiviteiten zoals het huwelijk (de bruid heeft kledij met voornamelijk rood aan), bij geboorte van een kind, heilige feestdagen en op herdenkingsdagen.

Rood is ook de meest gebruikte kleur voor tika’s, de stip of streep op het voorhoofd tijdens ceremoniën en festiviteiten. En een getrouwde vrouw doet vaak een rode versiering op haar haarscheiding. Die worden ook geofferd aan de Goden tijdens rituelen. En in verschillende stromingen van het Hindoeïsme wordt een vrouwenlichaam voor de crematie in het rood gewikkeld, omdat rood wordt gezien  als de kleur van God in vrouwelijke vorm (de Oermoeder).

Saffraan

Saffraan (oranje) wordt gezien als de meest heilige kleur in het Hindoeïsme. Het vertegenwoordigt vuur, wijsheid, onthouding en discipline. Vele Hindoe geleerden hebben oranje in hun kleding verweven. Ook veel sadhu’s (heilige mannen) en kluizenaars dragen oranje kleding. Deze kleur symboliseert namelijk ook de zoektocht naar het licht of verlichting. Bovendien is het de kleur van geluk; vandaar dat krijgers een oranje riem of vlag om hun middel dragen.

Groen

Groen wordt gezien als een kleur van feest. Het symboliseert het leven, de natuur en moeder Aarde (Dharti Mata). Ook symboliseert het geld en rijkdom. In de meeste stromingen wordt groen bij een overlijden vermeden, omdat dit het tegenovergestelde symboliseert.

Geel

Geel wordt gezien als de kleur van kennis en lering. Het symboliseert bovendien  rust en vrede (shanti), meditatie en mentale ontwikkeling. Het is de kleur van lente en bedoeld om de geest te activeren. De kleur van hindoegod Vishnu’s kleding is geel, wat symboliseert dat Hij staat voor kennis en ontwikkeling. Vandaar dat ook de goden Krishna en Ganesh vaak worden afgebeeld in gele gewaden, omdat ook zij volgens de geschriften voor deze principes staan.

Wit

Wit wordt gezien als een samenvoeging van 7 verschillende hoofdkleuren, waaronder bovengenoemde kleuren. Daarom wordt het gezien als een samenvoeging van al de kwaliteiten die deze kleuren symboliseren. Ook vertegenwoordigt het reinheid, netheid, vrede en kennis. Mata Sarasvati (Godin van kennis) wordt altijd afgebeeld in het wit op een witte lotus. In vele afbeeldingen van goden wordt de kleur wit verwerkt. Sadhu’s en kluizenaar dragen vaak een tika van witte as tijdens bepaalde rituelen. Wit wordt is ook de kleur van rouw en sereniteit. Tijdens crematies dragen Hindoes voornamelijk wit.

Blauw

Blauw wordt gezien als de kleur van moed, vastberadenheid, het overbruggen van moeilijk situaties, stabiliteit in denken. Omdat hindoegoden Ram en Krishna hun hele leven hebben besteed aan het beschermen van de mensheid en het kwade te verslaan worden zij haast altijd in blauw afgebeeld.