Doneer nu!
Ons boek

Hare heiligheid de koe

De koe is hier in Nepal – net als in grote broer India – een heilig dier. Je zou zeggen dat dieren met die status hier een gouden leven hebben. Gewaardeerd en bewierookt door iedereen. Niets is echter minder waar. Als je als vierpotige heilige zo wordt behandeld, ben ik extra blij om een doodgewone sterveling te zijn.

De heiligheid van de koe in Nepal en India betekend vooral dat zij mogen gaan en staan waar en wanneer ze willen. En velen van hen hebben een ongelofelijk vermogen om zich op ongewone en vooral onhandige plekken te begeven en zelfs te gaan liggen.

Op een frisse ochtend vinden veel koeien het asfalt van die paar wegen die beschikken over zo’n bovenlaag heel aangenaam. Chauffeurs moeten dan ook goed uitkijken. Het verwonden – of erger nog – van koe (de vierpotige variant) is heiligschennis, is heeeeeel slecht voor je karma en brengt lange tijd veel ongeluk…

Tijdens reizen heb ik koeien zien lopen/liggen of de veranda van een huis, midden op een drukke weg, pal voor de ingang van de vertrekhal van het vliegveld, midden op het voetbalveld waardoor de wedstrijd werd gestaakt, midden voor de deur van een winkel zodat niemand er in of uit kon….

Want hare heiligheid heeft ook tot gevolg dat men een koe niet vraagt of dwingt op te staan of door te lopen. De koe heeft altijd voorrang en alles wijkt voor haar. Dus als zo’n dier besluit pal voor jouw deur te gaan liggen, heb je daar maar mee te dealen. Heb in India eens uren vertraging opgelopen tijdens een treinreis omdat een hare heiligheid besloot op de rails te gaan en vooral te blijven liggen….

Maar eerlijk is eerlijk, heiligheid brengt verder weinig voordelen. Althans voor koeien die besluiten in de stad te leven. Hier in Kathmandu is weinig vers gras te vinden en dat beetje wat er is, ziet er nou niet direct heel aantrekkelijk uit. Dus veel koeien zijn veroordeeld tot het eten van afval, wat hier ruimschoots voor handen is. Gevolg is dat vele koeien bijvoorbeeld plastics binnen krijgen die maken dat ze een langzame en pijnlijke dood sterven. BoeHoe!