Doneer nu!
Ons boek

Favicon

Dit is het ohm-teken. 4SmilingFaces gebruikt het als favicon voor deze website.

Over het Ohm-teken bestaan veel verschillende verhalen. Ohm zou het eerste geluid zijn van de schepping, de adem die bij het woord hoort. Ook zou het Ohm-teken staan voor een heilige lettergreep uit het hindoeïsme en boeddhisme en dan vooral uit gebeden.

Het Ohm-symbool staat voor eeuwigheid, oneindigheid en het universum. Dit symbool zou als oorsprong worden gezien voor alle gebeden en mantra’s.

Ook zijn er verschillende verklaringen voor het heilige symbool Ohm. De meest voor de hand liggende is dat het teken 3 staat voor de god van de schepping, de O zou staan voor de stilte en de eenheid van de goden.

De Ohm-klank wordt veel gebruikt bij meditaties, constante herhaling leidt tot een diepe meditatie. De mantra die het meest wordt gebruikt is de Ohm Mani Padme Hum. Ohm omvat de essenties van lichaam, woord en geest. Het kan ook worden vertaald als de essentie van de verlichte vorm. Mani staat voor juweel, wat de begrippen liefde en mededogen inhoudt. Padme is de lotusbloem, de bloem van wijsheid en inzicht, de bloem die bloeit op het water en alle dingen zo laat zien zoals ze zijn. Hum vertegenwoordigt de geest van de verlichting, met als effect het zuiveren en stabiliseren van de geest.